Despre Proiect

De ce educație prin film?

Credeți că filmele sunt numai un mijloc de divertisment? Prin imagine și sunet, scenariu și joc actoricesc, arta cinematografică are într-adevăr darul de a-și captiva spectatorii în lumea ilustrată pe ecranul de proiecție dar acest excelent instrument de comunicare devine și o resursă valoroasă în educație.

Proiectul „Filme pentru liceeni” își propune să demonstreze cum filmul poate fi utilizat în implicarea tinerilor în activități prin care își pot dezvolta abilitățile critice și creative pe teme sociale și culturale. Principala temă abordată de activitățile proiecturlui este educația socială prin film, o materie care nu se află în curricula actuală educațională, dar care este atât de necesară într-o lume dominată de comunicarea audio vizuală. Principalul scop al proiectului este dezvoltarea unei metodologii educaționale prin film, în acest fel contribuind la inovarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste cuprinse între 14-18 ani, din România. Acest țel este îndeplinit prin facilitarea predării, discutării și dezbaterii de teme sociale relevante pentru societatea autohtonă, cu ajutorul filmelor.

In perioada septembrie 2015 – iunie 2016 liceenii și profesorii înscriși în program au participat la șase vizonări de film urmate de dezbateri cu invitați din lumea filmului, au parcurs la clasă cele șase ghiduri sociale și cele opt lecții de cinema completate de trei lecții video realizate de către experții elvețieni de la Asociația Lanterna Magică, a cărei echipe de profesioniști are o experiență de peste 20 de ani în acest domeniu

Calendarul complet al evenimentelor realizate în cadrul proiectului poate fi vizualizat aici.

Pe lângă proiecțiile de film urmate de dezbateri, în perioada octombrie 2015 – mai 2016 au fost organizate în cadrul proiectului șase workshop-uri de educație cinematografică și educație socială prin film destinate cadrelor didactice din învățământul liceal. Workshop-urile au avut loc în București dar au fost deschise participării tuturor profesorilor din orașele incluse în proiect : București, Timișoara, Toplița, Caracal, Corabia, Râșnov, Târgoviște, Moreni, Moinești, Slatina, Slobozia, Giurgiu, Râmnicu Vâlcea.

În 2016, la finalul proiectului, conferința de încheiere va cuprinde prezentarea tuturor rezultatelor și impactul proiectului.

 

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Pentru detalii accesați www.swiss-contribution.ro și www.swiss-contribution.admin.ch/romania 

Valoarea totala a proiectului este 256,795.72 CHF din care valoarea asigurata de SIB 231,046.47 CHF si 25,749.25 CHF valoarea contributiei asigurate de Asociatia Culturala Macondo si partenerul Lanterna Magica

Această publicație nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului Elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acesteia este asumată în întregime de Asociația Culturală Macondo.

Pentru a afla mai multe informații despre proiectul «Filme pentru liceeni» sau pentru a ne transmite recomandările dumneavoastră, vă punem la dispoziție următoarele date de contact :

 

Contact:

Diana Cercel, coordonator proiect

Telefon: 0723.234.005

Email: diana[at]asociatiamacondo[dot]ro