Evenimente ca-n Filme (pentru liceeni) in Focsani

Proiectul "Filme pentru liceeni" deschide catalogul filmelor bune pentru liceeni și profesorii focșăneni. Pe 12 și 13 mai, la Colegiului Tehnic Auto „Traian Vuia”, Focșani, Vrancea,  se vor desfășura o serie de evenimente marca Filme pentru liceeni, ca urmare a parteneriatului dintre Asociația Culturală Macondo și unitatea de învățământ, reprezentată de d-l director: prof. ing. Negoescu  Ioan  și managerul de proiect din cadrul liceului, d-na prof. Stan Irina. Beneficiarii direcți sunt cele 30 de cadre didactice înscrise pe bază de voluntariat și peste 70 de elevi din clasele a X- XII-a profil tehnic,  specializările: mecanic, electric și tehnician transporturi.

Acest parteneriat se concretizează în ziua de 12 mai 2016 prin punerea în practică a „Proiectului de formare continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar Filme pentru liceeni” cu caracter interdisciplinar,  avizat de  Casa Corpului Didactic „Simion Mehedinți” și de Inspectoratul Școlar Vrancea.  

Ziua de 13 mai este rezervată exclusiv elevilor prin programarea a două activități: vizionarea filmui Keeper și dezbaterea, la final, pe baza lecției sociale a Ghidului Educativ al proiectului și un workshop despre Genurile de film. Echipa de proiect  și formatorii au realizat o selecție atentă a temelor în scopul utilizării conceptelor specifice științelor sociale pentru încurajarea dialogului cu tinerii privind probleme din viața reală, prin cultivarea dorinței de autodepășire, a toleranței și a deschiderii față de nou.

Astfel, activitățile  programate pentru elevi au în program de la orele 09.00 vizionarea unei pelicule, adusă în premieră în România: Keeper, extraordinarul debut al regizorului belgian Guillaume Senez.

Keeper spune povestea lui Mélanie, o adolescentă de doar 15 ani (Galatéa Bellugi) ce rămâne însărcinată și se hotărăște să păstreze copilul. Iubitul ei, Maxime (Kacey Mottet Klein), elev la aceeași școală și dornic de a urma o carieră în fotbal, îi este alături de-a lungul sarcinii. Cuplul este așadar prins într-o situație în care deciziile sunt greu de luat, iar suspansul filmului este excelent asigurat de jocul impecabil al celor doi tineri actori din rolurile principale.

Discuțiile inițiate de moderatorii „Filme pentru liceeni” după vizionarea acestui film vizează opțiunile în planificarea familială, alternative și consecințe.

Rareori se explorează în zilele noastre perspectiva masculină asupra libertății de a alege între  continuarea sarcinii, întreruperea acesteia sau plasarea spre adopție. De fapt, aceasta este și intenția declarată a regizorului – să ofere un alt punct de vedere, altul decât al mamei, să prezinte neputința lui Maxime. A cui este alegerea de a continua sau nu sarcina? În film, elevii pot urmări modul în care Maxime face față situației, putem asista la întrebările pe care el și le pune atunci când află că Mélanieeste gravidă.

Keeper este un film despre frumusețea și complexitatea adolescenței, regizorul urmărind să arate fragilitatea, seninătatea, și mai ales dragostea tinerilor protagoniști. Modalitatea de lucru cu actorii nu a fost una clasică, ei nu au primit un scenariu după care să lucreze, ci au lucrat direct  împreună cu regizorul, pentru ca emoțiile să fie cât mai autentice. Regizorul, Guillaume Senez, declară: „Nu încerc să construiesc persojanele într-un rol, intenția e să descopăr personajele în afara rolului, să dezvălui o poveste născută din viața reală, într-o manieră onestă, veridică, care e foarte rar ilustrată în filme".

Workshop-ul pentru elevii de la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” vizează genurile cinematografice și începe la ora 12.30. Această lecție reprezintă o scurtă călătorie printre genurile de film care au apărut de-a lungul timpului în cinematografia mondială. O incursiune în varietatea genurilor cinematografice, de la filmul noir la filmul musical, de la filmul cu gangsteri la filmul de război, de la filmul western la filmul science-fiction. Activitatea își propune să definească genul de film și prezintă atât motivele pentru care un film se subordonează unui anumit gen, cât și un scurt istoric al câtorva dintre cele mai influente genuri cinematografice.

Workshop-ul dedicat cadrelor didactice este o introducere în istoria cinematografului, de la teatrul umbrelor, trecând prin filmul mut, apariția sunetului și a culorilor, până la epoca digitală.Asemenea unui călătorii în timp, lecția începe în preistorie, atunci când are loc apariția Teatrului Umbrelor, precursorul cinematgrafului, continuă cu prima proiecție cinematografică, apariția filmului sonor, impactul apariției peliculei color, concurența dintre film și televiziune, lansarea primului film animat digital și se încheie cu tehnicile folosite în cinema în ziua de azi.

Din partea liceului, echipa de proiect este  formată din cadre didactice, membre ale tututuror ariilor curriculare: d-na prof. Tudor Bogdana Valentina (Limba franceză), d-na prof. Poenaru Oana-Lorena (Limba franceză), d-na prof. Vișan Tescaru Mausi (Științe sociale), d-na prof. Preda Codruța Mariana (Fizică), d-l prof. ing. Ceafalău Vasile, d-na bibliotecar Voineag Andreea Carmen, d-l prof. Crăsneanu Ștefan (Istorie) și d-l Ceaca Cornel, administrator de rețea.

Cu siguranță, liceenii și profesorii de la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” vor avea parte de o experiență minunată în universul celei de-a șaptea artă, proiectul fiind inițiat din dorința de însușire a unor noi metode de învățare în concordanță cu spiritul noului val în educație.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Primăria Sectorului 5, Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar București, Casa Corpului Didactic București, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Direcția Municipală Pentru Cultură, Învățământ, Sport și Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomița, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu,  Inspectoratul Județean Școlar Ialomița,Inspectoratul Școlar Județean Olt,Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Casa Corpului Didactic Dâmbovița, Casa Corpului Didactic Timiș, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultură a Municipiului Toplița, Centrul Cultural Municipal Caracal, Ambasada, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall.

Proiectul este promovat și susținut de partenerii media: Kiss FM, Kiss TV, Femeia, Revista Ioana, Femeia de Azi, www.parinti.com,  www.femeia.ro, www.revistaioana.ro, www.renne.ro, Cinemagia, Observatorul Cultural, Super Bravo Girl, Revista Știință și Tehnică, Revista FiLM, Revista LZR, www.ziarulmetropolis.ro, www.suntparinte.ro, www.edu-news.ro, www.examenultau.ro, Cinema RX, Historia, www.aarc.ro, www.cafegradiva.ro, www.movienews.ro, www.urban.ro .

Asociația Macondo susține București 2021 – oraș candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Află mai multe pe www.bucuresti2021.ro.