Scurtă istorie a cinematografului

O introducere în istoria cinematografului, de la teatrul umbrelor, trecând prin filmul mut, apariția sunetului și a culorilor, până la epoca digitală.

Prima lecție propune o incursiune în istoria celei de-a șaptea arte, cea mai tânără artă dar și cea care a cunoscut cea mai rapidă evoluție. Veți afla mai multe despre cele mai importante invenții și momente care au marcat trecerea de la kinetscopul lui Edison la imaginile digitale folosite de marile studiouri.

Asemenea unui călătorii în timp, lecția începe în preistorie, atunci când are loc apariția Teatrului Umbrelor, precursorul cinematgrafului, continuă cu prima proiecție cinematografică, apariția filmului sonor, impactul apariției peliculei color, concurența dintre film și televiziune, lansarea primului film animat digital și se încheie cu tehnicile folosite în cinema în ziua de azi. 

Lecția include și exerciții interactive ce implică atât activități fizice creative (ex. realizarea unei jucării optice) cât și jocuri de rol, lucru în echipă, exerciții de imaginație, dezbateri, și întrebări alese astfel încât să stârnească curiozitatea liceenilor și să-i motiveze să se documenteze mai departe și individual. 

Lista cu extrase, complementară acestei lecții, cuprinde fragmente din filmele de la începutul cinematografului și din capodopere precum : „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” (Walt Disney, 1937) „Vrăjitorul din Oz” (Victor Fleming, 1939), „Cântând în ploaie” (Stanley Donen și Gene Kelly, 1952) sau „Fanny și Alexander” (Ingmar Bergman, 1982). Lista cu extrase din filme poate fi descărcată de profesorii înscriși în program doar pe baza parolei.

Descarca video

Toate campurile sunt obligatorii