“Trebuie să încerci Persona!E un Bergman din 62’ ”

In perioada 23-27 mai 2016 am revenit la Timisoara cu catalogul filmelor bune marca Filme pentru liceeni. Dintre elevii cinefili din Timisoara, Lucian Bădărău, de la Liceu Teoretic "Grigore Moisil"  ne recomanda sa vedem filme de autor:

"Unui necunoscător,acesta poate părea o propunere pentru un vin vechi. Însă un cinefil adevărat știe că vorbesc despre un must-see al regizorului nordic Ingmar Bergman.Însă cine este acest Ingmar Bergman?De ce este numele lui asociat cu acest film?Și de ce este el sau orice alt regizor important pentru film? Prima întrebare are un răspuns simplu: Ernst Ingmar Bergman(1918-2007) a fost un regizor suedez de teatru și unul dintre cei mai influenți regizori de film ai celei de-a doua jumătăti a secolului 20. 

Care este rolul regizorului în film este o întrebare complexă. Cu toții știm că un film este un efort colectiv,așa că de ce alegem să dăm credit unui singur om și să îl și numim “autor”?Ei bine îl numim autor pentru că el are viziunea iar ceilalți,de la directorul de imagine până la actori, au rolul de a o reda cât de bine se poate. Regizorul este căpitanul vasului sau dirijorul orchestrei.El e omul care fie este lăudat pentru viziunea lui și modul cum și-a dirijat echipă să o pună în aplicare,fie se “scufunda cu barca”  și își asumă vina. 

“Nici un film nu este destul de bun decât dacă camera este un ochi în mintea unui poet.”-Orson Welles

Fiecare regizor încearcă să transmită o idee prin filmele lui și fiecare regizor încearcă să fie unic.Cunoscătorii știu la ce să se aștepte de fiecare data când intră în sala de cinema și  urmează să vadă filmul unui mare regizor:Tarantino e sângeros,Nolan e ingenios,Noe e șocant,Lynch e…Lynch ș.a.m.d.

Și totuși cum fac regizorii asta? Cum le dau ei unicitate filmelor?

Răspunsul e simplu, regizorii “pun o parte din ei” în film.Dar nu trebuie să mă credeți pe cuvânt.Să luăm un exemplu concret:François Truffaut.

François Truffaut (1932-1984) a fost un critic de cinema, regizor de fim, scenarist și actor francez. Este unul din inițiatorii miscării denumite Nouvelle Vague (Noul Val Francez).Truffaut a fost un non-conformist din copilărie,dovadă fiind “plimbarile” de la o școală la alta din cauza comportamentului și într-un final la 14 ani acesta a renunțat la școală și a decis să aprofundeze singur cinematografia.Acest regizor revoluționar a decis să nu încalce regulile doar în lumea reală,ci și în artă,și astfel,împreună cu Jean-Luc Godard,a pornit Noul Val Francez,probabil cea mai prolifică perioadă pentru cultura filmului.Filmele lui Truffaut sunt unice pentru sinceritatea cu care au fost făcute și modul non-conformist în care sunt filmate,ca o mănușa aruncată cinematografiei americane pe care el o considera învechită.

În concluzie,eu cred că fiecare “autor de film” are o filosofie pe care încearcă să o imprime pe fiecare film,iar fiecare film îl ajută pe director să se impună în această artă și să evolueze.Însă ce e sigur e că amprenta unui regizor în filmele sale,exact ca amprenta umană,este unică și la o privire mai atentă, apare pe toate lucrurile pe care “pune mana”.

 

 -Bădărău Lucian